Во длабочините на културата и историјата...
Стара скопска чаршија

СМЕСТЕНА ВО СРЦЕТО на Скопје, Старата чаршија е најблиска дестинација без разлика од која страна се пристигнува во градот. Ако не се почувствува духот на Чаршијата, како да не сте биле во Скопје.
Повеќе...
 
Мустафа-пашина џамија
alt
ИЗГРАДЕН ВО 1492 ГОДИНА,
храмот е еден
од најубавите и најраскошните градби
од отоманскиот период на Скопје и едно од неговите препознатливи историски наследства.
Повеќе...
 
Аквадукт
alt
АКВАДУКТОТ СЕ НАОЃА
на два километри
северно од Скопје, а водата преку него
била дотурана од каптирани извори
изградени на падините на Скопска Црна Гора.
Повеќе...
 
Спомен-куќа на Мајка Тереза
alt
МАЈКА ТЕРЕЗА
е родена во 1910 година
во Влашко Маало во Скопје под името
Агнеза Гонџа (Антигона) Бојаџиу, во добро
ситуирано албанско католичко семејство.
Повеќе...
 
Манастир Св. Пантелејмон
alt
MАНАСТИРОТ СВЕТИ ПАНТЕЛЕЈМОН
со истоимената манастирска црква
се наоѓа во с. Горно Нерези на планината
Водно, на осум километри југозападно од Скопје.
Повеќе...
 
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>